Προτάσεις για να αυξήσετε την αξία του σπιτιού σας

Προτάσεις για να αυξήσετε την αξία του σπιτιού σας

Προτάσεις για να αυξήσετε την αξία του σπιτιού σας

Όταν  έχετε στην κατοχή σας ένα σπίτι, το οποίο θέλετε να «εκμεταλλευτείτε» και κατά συνέπεια επιθυμείτε να το πωλήσετε ή να το ενοικιάσετε, φυσικά ενδιαφέρεστε να το διατηρήσετε σε καλή κατάσταση και να αυξήσετε την εμπορική του αξία.

Εφόσον λοιπόν δεν έχει προηγηθεί ανακαίνιση, ήρθε η ώρα για μερικές αλλαγές, οι οποίες θα σας διευκολύνουν να καταστήσετε πιο ελκυστικό το ακίνητό σας και να διαπραγματευτείτε μία τιμή, που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας.

Πράγματι, με βάση μια έρευνα που έχει εκπονηθεί, η αξία του σπιτιού σας μετά από αλλαγές που θα έχουν προηγηθεί, είναι δυνατό να αποφέρει μέχρι και 30% περισσότερο κέρδος, είτε μέσα από την πώληση του είτε από την ενοικίασή του σε κάποιον ενδιαφερόμενο.

Είναι λογικό πως, αν η εν λόγω επένδυση γίνει σωστά και μεθοδικά, μπορεί να αυξήσει σε υψηλό ποσοστό την αξία του ακινήτου.

Μπορείτε δηλαδή να αποκτήσετε το λεγόμενο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είτε με την επιλογή παρεμβάσεων-επενδύσεων, που θα συμβάλουν στην απόσβεση των εξόδων σας, όπως η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού είτε με την πραγματοποίηση κινήσεων, που θα επιφέρουν θετικό αντίκτυπο στην εικόνα του σπιτιού σας.

Ας δούμε λοιπόν μερικές τακτικές, από τις οποίες μπορείτε να επωφεληθείτε και να αυξήσετε την αξία του ακινήτου σας.


1. Θετική εντύπωση απ’ τον δρόμο

Έχετε μία μόνο ευκαιρία, για να κάνετε την πρώτη εντύπωση θετική. Ο εγκέφαλος του υποψήφιου ενοικιαστή ή αγοραστή ξεκινάει να συλλέγει πληροφορίες για το ακίνητό σας από τη στιγμή που θα δει την είσοδο της πολυκατοικίας ή μονοκατοικίας. Αφιερώστε λίγο χρόνο, να καθαρίσετε τον διάδρομο από τα φυλλάδια και τα χαρτιά ή φυτέψτε μερικά λουλούδια, ώστε με επιτυχία να δημιουργήσετε θετική εικόνα.

Εάν πρόκειται για διαμέρισμα, οι επεμβάσεις δυστυχώς στο κομμάτι αυτό είναι περιορισμένες, αφού χρειάζεται η έγκριση όλων των ιδιοκτητών. Εάν πρόκειται για μονοκατοικία, ένας περιποιημένος και προσεγμένος  εξωτερικός χώρος, όποια μορφή και αν έχει, χωρίς αμφιβολία δίνει πλεονέκτημα.


2. Καθαριότητα

Αδιαμφισβήτητα ένα καθαρό σπίτι θα αναδείξει τις όμορφες γωνίες, τα χρώματα και γενικότερα τα προτερήματά του και την αύρα του. Γι’ αυτό φροντίστε επίσης να διατηρείτε καθαρό και τακτοποιημένο τον εσωτερικό χώρο της κατοικίας, ειδικά όταν πρόκειται να την επισκεφτεί κάποιος ενδιαφερόμενος.


3. Ανακαίνιση Κουζίνας & Μπάνιου

Οι χώροι της κουζίνας και του μπάνιου είναι αυτοί που συγκεντρώνουν συνήθως μεγάλο  ενδιαφέρον και θα κάνουν αίσθηση θετική ή αρνητική στον υποψήφιο αγοραστή ή ενοικιαστή. Στην περίπτωση σας φυσικά θέλετε να κάνουν θετική εντύπωση και να αυξήσουν την αξία της κατοικίας, οπότε η ανακαίνισή τους είναι επιβεβλημένη.

Τα ντουλάπια, οι πάγκοι και οι ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση και να προδιαθέτουν τον οποιοδήποτε να φανταστεί τον εαυτό του να μαγειρεύει εκεί μαζί με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Από την άλλη το μπάνιο πρέπει να είναι πλήρως ανακαινισμένο με μοντέρνα έπιπλα και μεγάλη μπανιέρα, εφόσον είναι εφικτό. Ένα μπάνιο παλιό και σε κακή κατάσταση φυσικά μειώνει τις πιθανότητες να αγοραστεί ή να ενοικιαστεί το εν λόγω σπίτι.

Η δική μας πρόταση αναφορικά στο μπάνιο είναι να προτιμήσετε τις απλές γραμμές και το λευκό χρώμα, για να προσδώσετε ένα κομψό και πολυτελές στυλ. Επιπλέον, υπολογίστε τα υλικά σας να είναι ποιοτικά, ώστε να μην χρειαστεί να κάνετε επιδιορθώσεις από ενδεχόμενες ζημιές.




4. Φυσικό Φως

Το φως του ήλιου κάνει το σπίτι πιο φωτεινό και όμορφο αναδεικνύοντας το ίδιο και τα χρώματά του. Έτσι σας προτείνουμε να μην κλείνετε τις πόρτες, τις κουρτίνες και τα παράθυρα και να μην εμποδίζετε με κανένα τρόπο το φυσικό φως να διαχέεται μέσα στο σπίτι σας, γιατί ένα ευήλιο σπίτι είναι πάντα ένα ελκυστικό σπίτι.


5. Αναβάθμιση Ενεργειακής Απόδοσης

Ένας ακόμη σημαντικός τρόπος να αυξήσετε την εμπορική αξία του σπιτιού σας είναι η βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω κρατικής επιδότησης και ένταξης της κατοικίας στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματός της.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος κάποιες από τις αλλαγές που μπορεί να γίνουν είναι αυτές των κουφωμάτων, της θέρμανσης και του φωτισμού, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ενεργειακή απόδοση.

Φυσικά πραγματοποιώντας αυτές τις παρεμβάσεις, η αξία του ακινήτου σας είναι σίγουρο πως θα αυξηθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με την αρχική του τιμή. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό σημειώνεται μείωση στα έξοδα για τους λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρισμού, παράγοντας αναμφίβολα ελκυστικός για τον ενδιαφερόμενο.


6. Συντήρηση

Επιπρόσθετα, η συντήρηση των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων είναι υψηλής σημασίας, διότι, αν προκύψει κάποιο πρόβλημα και διογκωθεί, τότε τα έξοδα για την αποκατάστασή του πιθανώς να είναι ιδιαίτερα υψηλά και η διαδικασία χρονοβόρα. Παραδείγματος χάρη, ένας προβληματικός σωλήνας ή μια βρύση, που έχει διαρροή, ενδέχεται να προκαλέσουν υγρασία και φθορά των τοίχων.

Εξάλλου, το να προκύψει κάποιο πρόβλημα εξαιτίας της κακής συντήρησης έπειτα από την πώληση ή ενοικίαση του σπιτιού σας, δεν είναι και το καλύτερο σενάριο για εσάς και τη φερεγγυότητά σας. Εάν λοιπόν εγγυηθείτε στον ενδιαφερόμενο μέσω αποδεικτικών εγγράφων, πως η συντήρηση του σπιτιού είναι σε άριστο επίπεδο, τότε αυξάνετε την αξία του και την πιθανότητα ευνοϊκής συμφωνίας.


7. Διαρρύθμιση Χώρου

Τέλος, πραγματοποιήστε ένα λεπτομερή έλεγχο των τοίχων του σπιτιού σας και εξετάστε το ενδεχόμενο κάποιοι από αυτούς να μην είναι λειτουργικοί άρα και απαραίτητοι. Με την αφαίρεση των μη λειτουργικών τοίχων εξοικονομείτε χώρο και μπορείτε να κάνετε το ακίνητό σας να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο μοντέρνο.


Συνοψίζοντας, με την εφαρμογή των παραπάνω συμβουλών θα κάνετε το σπίτι σας πιο ελκυστικό και θα πετύχετε αύξηση της αξίας του, ώστε να μπορέσετε να το νοικιάσετε ή να το πουλήσετε με πιο ευνοϊκούς για εσάς όρους. Δεν είναι απαραίτητες οι υψηλές δαπάνες, αρκεί τα χρήματα που διαθέτετε να αξιοποιηθούν στοχευμένα και μεθοδικά, για να αναδείξουν το ακίνητό σας.

Το μεσιτικό γραφείο ΚΙΤΤΥ J. LAIOS είναι άμεσα διαθέσιμο, για να σας συμβουλέψει αναφορικά στην πώληση ή στην ενοικίαση του σπιτιού σας. Κλείστε σήμερα ένα συμβουλευτικό ραντεβού με ένα από τα εξειδικευμένα μας στελέχη.




Δείτε ακόμη

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Αγορά σπιτιού - Τι πρέπει να λάβετε υπόψη

Η απόκτηση πρώτης κατοικίας χωρίς αμφιβολία αποτελεί τον σκοπό, αν…

17/05/2021